Φωτισμός Ασφαλείας

Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς σε ένα χώρο αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η σίγουρη και έγκαιρη εκκένωση του χώρου, το πιο βασικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να υπάρχει επαρκής φωτισμός στον χώρο.

Αυτό επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση φωτιστικών ασφαλείας, τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία η οποία φορτίζει με παροχή ρεύματος και σε περίπτωση διακοπής του λειτουργεί για τουλάχιστον 60min.

Τα φωτιστικά ασφαλείας την εγκατάσταση τους καθώς και την υπόδειξη των σωστών θέσεων τους σας τα παρέχει η εταιρεία μας.

Γενικές κατηγορίες φωτιστικών ασφαλείας

Φωτιστικά ασφαλείας μη συνεχούς λειτουργίας (non maintained).
Τα φωτιστικά σώματα αυτά λειτουργούν μόνο σε περίπτωση διακοπής της κύριας παροχής. Αποτελούνται από ένα κύκλωμα φόρτισης, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (συνήθως Ni-Cd), ένα κύκλωμα ελέγχου και ένα inverter για τη λειτουργία της λάμπας, αν το φωτιστικό περιέχει λάμπα φθορισμού.

Φωτιστικά ασφαλείας συνεχούς λειτουργίας (maintained).
Τα φωτιστικά σώματα αυτού του τύπου λειτουργούν είτε από την κύρια πηγή τροφοδοσίας είτε από μπαταρίες, σε περίπτωση διακοπής της κύριας πηγής, χρησιμοποιώντας την ίδια λάμπα και στις δύο περιπτώσεις. Αποτελούνται από ένα κύκλωμα για τη λειτουργία της λάμπας από την κύρια πηγή τροφοδοσίας (συνήθως ηλεκτρονικό ballast), ένα κύκλωμα φόρτισης, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (συνήθως Ni-Cd), ένα κύκλωμα ελέγχου και ένα inverter για τη λειτουργία της λάμπας, αν το φωτιστικό περιέχει λάμπα φθορισμού.

Φωτιστικά ασφαλείας σύνθετης λειτουργίας (sustained).
Ίδια με τα συνεχούς λειτουργίας με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούν άλλη λάμπα για τη λειτουργία τους από την κύρια πηγή τροφοδότησης και άλλη για τη λειτουργία από τη μπαταρία.

Φωτιστικά κεντρικής μονάδας ή εξαρτώμενα φωτιστικά ασφαλείας (slave).
Είναι τα φωτιστικά εκείνα που δεν διαθέτουν μπαταρίες για τη λειτουργία τους, αλλά εξαρτώνται από κάποια άλλη βοηθητική πηγή τάσης (κεντρική μονάδα). Τα εξαρτώμενα φωτιστικά χαρακτηρίζονται από την τάση τροφοδοσίας τους. Υπάρχουν μοντέλα 12 ή 24 V AC/DC αλλά και 230V AC/DC.

Scroll to Top